Effect of Calcium Chloride on the Chemical Properties of the Refrigerated Fruits of the Apple Variety Golden Delicious

Authors

  • Entesar M. A. ben Rema Department of Botany, Faculty of Arts and Sciences, Al-Marj, University of Benghazi, Libya

DOI:

https://doi.org/10.54172/mjsc.v37i3.598

Keywords:

Calcium Chloride, Apple, Storage, Al-Marj, Golden Delicious

Abstract

This study aims to identify the possibility of using calcium chloride solutions to maintain the best quality of the fruits of the Golden Delicious apple variety stored in cold storage and grown under the conditions of the AL-Marj region in Libya. It was conducted during the 2017 and 2018 planting seasons, and the treatments included spraying with two concentrations of calcium chloride, namely (0% and 0.06%) where the first spray was a month after the peak of flowering, and the spraying was repeated three times, one spray every 30 days, after harvesting, the fruits were immersed before storage in calcium chloride solutions at concentrations of (0%, 2%, 4%, 6%) and stored for (120 days) at a temperature of zero Celsius. The obtained results showed that the use of calcium chloride sprayed on the fruits better preserved their quality compared to the non-sprayed ones. The immersion in calcium chloride solutions also preserved the quality of the fruits by increasing its concentration within the limits of the concentrations included in this study, which makes us conclude the important role of calcium chloride in maintaining the quality of the fruits of this variety.

Downloads

Download data is not yet available.

References

الشيخ، عبد الرحمن.(2011). تأثير معاملة ثمار التفاح صنف‘Cox Orange’ بالمركبين 1-MCP و CaCl2 منفردين أو مقترنين في عملية نضجها وإنتاج الإثيلين منها في أثناء تخزينها- مجلة جامعة

دمشق للعلوم الزراعية - المجلد ( 27 ) العدد 1 ص: 159-174.

باشا، نبيلة محمد علي.((2015.إنتاج نباتات معدلة وراثياً من بعض أصناف وأصول التفاح- رسالة دكتوراه، كلية الزراعة، جامعة دمشق، ص 56.

بلقيس، باسم؛ أحمد يونس و غسان النابلسي.(2007). تأثير موعد القطاف والتغليف برقائق البولي إيثلين في الجودة وفاقد الوزن في ثمار تفاح الصنف غولدن ديليشيس خلال التخزين المبرد – مجلة جامعة دمشق للعلوم الزراعية- المجلد (23) العدد (2) ص:207-218.

بن ريمة، انتصار محمد الشريف.(2009). تأثير التسخين و مواد التغليف و كلوريد الكالسيوم و درجة حرارة التخزين على جودة ثمار التفاح صنف "جراني سميث". رسالة ماجستير، كُلية الزارعة، جامعة عُمر المُختار، ص:169-164 .

حداد، سهيل وحداد، وائل.(2012). تأثير تغطيس الثمار بكلوريد الكالسيوم لصنفي التفاح "ستاركينغ ديليشيس" "Starking Delicious" و "غولدن ديليشيس" " Golden Delicious" المعاملة بمركبات الكالسيوم والمقلمة صيفياً في الحد من الإصابة بالنقرة المرة خلال مدة التخزين – مجلة جامعة دمشق للعلوم الزراعية – (2012) المجلد (28) العدد ( 2 ) ص: 161-176.

حداد، وائل؛ محمد منهل الزعبي و وسام مصه.(2017). تأثير تغليف ثمار التفاح بالأكياس الورقية أثناء موسم النمو في بعض صفاتها النوعية عند القطاف - المجلة السورية للبحوث الزارعية. المجلد ((4 العدد(1) ص: 9 - 17.

خليفة، صابرين محمد.(2018). تأثير كلوريد الكالسيوم وفترات التخزين على جودة ثمار التفاح صنف جولدن دليشيص – مجلة اتحاد الجامعات العربية للعلوم الزراعية – جامعة عين شمس، القاهرة – مجلد (26) عدد(2) ص:435-442.

Association of Official Agricultural Chemists official and tentative (A.O.A.C).(1990), method of analysis (10th ed), Washington, D. C., U.S.A.

Al Shoffe, Y., Nock, J. F., Zhang, Y., & Watkins, C. B. (2021). Pre-and post-harvest γ-aminobutyric acid application in relation to fruit quality and physiological disorder development in ‘Honeycrisp’apples. Scientia Horticulturae, 289, 110431. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2021.110431

Barreiro, M., Quartin, V., Paula, A., & Campos, P. (2003). Influence of postharvest calcium treatments on membrane lipids composition and quality of “Bravo de Esmolfe” apples. Biblioteca deficiencias, 12, 321-325.

Conway, W. S., Sams, C. E., Brown, G. A., Beavers, W. B., Tobias, R. B., & Kennedy, L. S. (1994). Pilot test for the commercial use of postharvest pressure infiltration of calcium into apples to maintain fruit quality in storage. HortTechnology, 4(3), 239-243. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTTECH.4.3.239

Conway, W., Sams, C., & Hickey, K. (2001). Pre-and postharvest calcium treatment of apple fruit and its effect on quality. International Symposium on Foliar Nutrition of Perennial Fruit Plants 594. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2002.594.53

Drake, R. S.(2008). Calcium sprays: better fruit. Healthier trees.

Fallahi, E., Fallahi, B., Retamales, J., Valdés, C., & Tabatabaei, S. (2005). Prediction of apple fruit quality using preharvest mineral nutrients. V International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Plants 721, DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2006.721.35

Graham, O. S., Wickham, L. D., & Mohammed, M. (2004). Growth, development and quality attributes of miniature golden apple fruit (Spondias cytherea Sonn) Part I: Fruit growth and development to maturity. Journal Of Food Agriculture And Environment, 2, 90-94.

Han, S., Liu, H., Han, Y., He, Y., Nan, Y., Qu, W., & Rao, J. (2021). Effects of calcium treatment on malate metabolism and γ-aminobutyric acid (GABA) pathway in postharvest apple fruit. Food Chemistry, 334, 127479. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127479

Lafer, G. (2003). Auswirkungen der Applikation verschiedener Bioregulatoren auf die Ertragsleistung, Fruchtqualitat, Lagerfahigkeit und vegetative Entwicklung der Apfelsorten'Elstar'und'Gala'. Erwerbsobstbau, 45(3), 69-96.

Little, T. M., & Hills, F. J. (1978). Agricultural experimentation design and analysis.

Watkins, C. B., Erkan, M., Nock, J. F., Iungerman, K. A., Beaudry, R. M., & Moran, R. E. (2005). Harvest Date Effects on Maturity, Quality, and Storage Disorders ofHoneycrisp'Apples. HortScience, 40(1), 164-169 DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.40.1.164

Published

2022-09-30

How to Cite

ben Rema, E. M. A. (2022). Effect of Calcium Chloride on the Chemical Properties of the Refrigerated Fruits of the Apple Variety Golden Delicious . Al-Mukhtar Journal of Sciences, 37(3), 291–296. https://doi.org/10.54172/mjsc.v37i3.598

Issue

Section

Research Articles

Categories