Effect of broiler house specifications on performance of bird production

Authors

  • Abdulwaib Ramadan Abio Department of Agricultural Engineering, College of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Al-Bayda, Libya
  • Samah Hassan Hamad Al-Hassi Department of Agricultural Engineering, College of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Al-Bayda, Libya

DOI:

https://doi.org/10.54172/mjsc.v28i2.159

Keywords:

Chicken housing, engineering specifications, housing dimensions, housing orientation, ceiling height

Abstract

The poultry industry is important industry in the field of livestock due to high production efficiency and the speed of rotation of capital project. Broiler faces some technical problems in the housing and the environment. This study was concluded to investigate the effect of  broiler house specifications: Orientation (East-West and North-South), dimensions (60 m x 12 m , 50 m x 9.5 m  , 76 m x 9.5 m  and 84 m x 10 m), roof height (3, 3.5 and 4 m) and ratio of ventilation area (20, 25 and 30 %) on bird production performance indexes (feed consumption rate, bird body weight, feed conversion, bird mortality and production index. The study was conducted on twelve broiler houses during the period from February 2009 to June 2010 in Al-Bayda – Libya. The results recommended the orientation (East-West), the house dimensions of 60 m x 12 m, roof height of 3.5 m and ratio of ventilation area of 30 % were the most suitable to maximum the feed consumption rate, bird body weight and production index with minimize the feed conversion and the bird mortality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

أحمد، مبروكة عبد السيد (2002) دراسة العوامل المؤثرة فى صناعة الدواجن وعلاقتها بإنخفاض مستوى الإنتاج الفعلى عن المستهدف خلال الفترة 1993-2000م. رسالة ماجستير، قسم إدارة الأعمال، جامعة قار يونس، بنغازى، ليبيا.

الشريف، سالم هلال محمد (2006) دراسة اقتصادية تحليلية لأهم العوامل المؤثرة على إنتاج وتكاليف إنتاج اللحم لمشاريع القطاع الخاص فى شعبية الجبل الاخضر. رسالة ماجستير، قسم الاقتصاد الزراعى، كلية الزراعة، جامعة عمر المختار، البيضاء، ليبيا.

حنا، مريم عوض الله عطية (2003) دراسة اقتصادية لتسويق دجاج التسمين الحي في مصر. رسالة ماجستير، قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة المنوفية، مصر.

شرف الدين، محمد فهيم (1987) تطوير النظام التسويقي للحيوانات الحية والمنتجات الحيوانية والسمكية في جمهورية مصر العربية. الندوة القومية للسياسات العربية والتسويقية الزراعية، وزارة الزراعة والاستصلاح الزراعي، منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة، مصر.

شعلان، رشاد صالح منصور (2002) تقدير إنتاج مزارع الدواجن بأسلوب المعاينة. رسالة ماجستير، قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة (فرع الفيوم)، جامعة القاهرة، مصر.

عبد النبي، عبد المجيد رمضان (1998) دراسة إنتاجية لحوم الدواجن بمجمع الحرية. رسالة ماجستير، قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة طرابلس، طرابلس، ليبيا.

علام، سامى (1986) تربية الدواجن ورعايتها. مكتبة الأنجلو المصرية، جمهورية مصر العربية، الطبعة السابعة.

ماك نورث (1989) دليل الإنتاج التجارى للدجاج. الدار العربية للنشر والتوزيع، الجزء الأول والثانى، مصر، الطبعة الأولى.

AEYB, (1979) Agricultural Engineers Yearbook. Design of ventilation systems for poultry and livestock shelters. ASAE, D270.4, 382-400.

El-Hadidi, Y.M. (1989) Mechanization on poultry farms. Ph.D. Thesis, Faculty of Agricul tural, Mansoura University, Egypt.

Ensminger, M.E. (1992) Poultry Science. Animal Agriculture Series. Text Book. Interested Publishers, INC., Danville, Illinoise.

Harris, G.C., Nelson, G.S., Dodgen, W.H. and Seay, R.L. (1975) The influence of air temperature during brooding on broiler performance. Poultry Science, 54, 571-577. DOI: https://doi.org/10.3382/ps.0540571

Lohmann (1987) Poultry drinkers. Lohmann Exports GmbH, Catalog.

Obaia, A.R. (2001) Engineering consideration controlling the selection of poultry farms equipment and systems . Ph.D. Thesis, Faculty of Agricultural, Mansoura University, Egypt.

Pavlovski, Z., Skrbic, Z., Lukic, M., Petricevic, V. and Trenkovski, S. (2009) The effect of genotype and housing system on production results of fattening chickens. Biotechnology in Animal Husbandry. 25, (3-4), 221-229. DOI: https://doi.org/10.2298/BAH0904221P

Reece, F.N., Bates, B.J. and Lott, B.D. (1980) Effect of carbon dioxide on broiler chicken performance. Poultry Science, 59, 2400-2402. DOI: https://doi.org/10.3382/ps.0592400

Scott, N.R., DeShazer, J.A. and Roller, W.L. (1983) Effects of the thermal and gaseous environment on livestock. Ventilation of agricultural structures edited by hellickson, M. A. and Walker, J. N. St. Joseph, Mich.: ASAE, monograph, 6,119-165.

Smith, A.J. (1990) Poultry- The Tropical Agriculturist. The Macmillan Press Ltd. Center for Tropical Veterinary Medicine University of Edinburgh.

Tuller, R. and Ldw, dir. (1988) Faustzahlen Zur Geflugelmast. Jahrbuch Fur die Geflugel Wirtshaft, Verlag Eugen Ulmer-Deutschland.

Published

2013-12-31

How to Cite

Abio, A. R., & Al-Hassi, S. H. H. . (2013). Effect of broiler house specifications on performance of bird production . Al-Mukhtar Journal of Sciences, 28(2), 65–81. https://doi.org/10.54172/mjsc.v28i2.159

Issue

Section

Research Articles

Categories